menu

Bouw je eigen dorp

Samenwonen met vrienden. Je hoort steeds vaker dat een hecht groepje vrienden met elkaar zoeken naar een boerderij om gezamenlijk de oude dag te slijten. Maar zijn er al geslaagde en  gerealiseerde voorbeelden van ‘wonen in gemeenschappelijk eigendom’? NED7 ging op zoek en ontdekte een bijzonder dorp in Texas dat door vier stellen op duurzame én milieuvriendelijke wijze is gebouwd.

In the middle of nowhere

De stellen waren zeer goed bevriend en gingen in eerste instantie op zoek naar een ‘escape from the buzz’, een plek waar ze konden re-connecten met de natuur. Ze ontdekten Llano River, een kaal stuk grond, doopten dit om tot een dorp en noemden het ‘Llano Exit Strategy’. Het dorp bestaat uit vier kleine huisjes en een enorme gezamenlijke keuken waar ze kunnen koken, eten en lachen.

foto: Alexander Stross

foto: Alexander Stross

Duurzaam

In de droogte en de verlatenheid van het gebied hedden de vrienden wel wat uitdagingen te doorstaan. Het is uitgestrekt en ruig en bovendien erg droog. Regenwater vangen ze op in grote tanks en de hitte wordt geweerd door goede isolatie en de afdakjes van de huisjes. De huisjes zijn door een architect ontworpen en zijn prachtig doch eenvoudig afgewerkt. Alles volgens het principe ‘less is more’. De huidjes kosten ongeveer  €35.000,- per huisje. Voor dat bedrag is het in Nederland alleen niet haalbaar je eigen huis te bouwen.

Slaapkamer Llano Exit Strategy

foto: Alexander Stross

Zint er ge begint

Heb je zelf plannen om met vrienden samen te wonen? Dan is het raadzaam advies in te winnen over ‘wonen in gemeenschappelijk eigendom’. Er zijn bureaus die je op weg kunnen helpen met regels, financiering, rechtsvormen en stappenplannen. Kijk bijvoorbeeld eens op Stut Consult, ze zijn hierin gespecialiseerd.

 

meer informatie:

 

bron: Roomed

 

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten