menu

Aandacht is het beste medicijn

Dit gastblog is geschreven door Laurent de Vries, bestuurder van zorgorganisatie Viattence

Bij een verhuizing naar een verpleeghuis, verhuist niet alleen de persoon om wie het gaat maar ook de stapel medicijnen. Van slaapmiddelen tot pijnstillers en alles wat daar tussen in zit. “Anders is moeder zo onrustig, slaapt ze slecht of is ze opstandig”, wordt er dan gezegd.

Wat zou er nu eigenlijk gebeuren als deze medicijnen niet gegeven worden? Is er ooit al eens goed gekeken naar het gedrag zonder die medicatie? En als blijkt dat het toch niet gaat, is een oplossing zonder pillen dan mogelijk? Laurent de Vries, bestuurder bij verpleeghuis Viattence, geeft zijn mening hier op NED7.

Welbevinden staat voorop

Mijn mening is dat alle betrokkenen, van zorgverlener en apotheker tot en met de arts en de familieleden niet steeds op de stoel van de behandelaar moeten gaan zitten. De bewoners van een zorginstelling, vaak lijdend aan dementie, zitten in de laatste fase van hun leven. De realiteit is dat deze mensen hier dood gaan. Voor dementie bestaat geen geneesmiddel. In deze laatste levensfase moet daarom het welzijn en het welbevinden voorop staan. Niet het genezingsproces. In deze aanpak is aandacht het beste medicijn voor deze ouderen. Daar ben ik heilig van overtuigd.

Mijnlaterezorg artikelbanner

Dagritme belangrijk

Laat me twee voorbeelden geven om mijn mening te verduidelijken. Recent trok een vrouw bij ons in, die ’s ochtends nogal onrustig was, op het agressieve af. We praatten erover met haar familie en vroegen wat er nu precies anders voor haar was. Lag het aan haar dagritme, de structuur oftewel de indeling van haar dag? Allemaal enorm van invloed op het gedrag van een oudere met dementie. Wat was het geval? De dame was al 85 jaar lang gewend om links uit bed te stappen. Hier moest ze dat nu aan de rechterkant doen. We draaiden het bed en ze was niet meer onrustig. Door aandacht te hebben voor de verandering in haar leven en daar naar te handelen voorkwamen we het gebruik van onrustmedicatie. Niet alleen hadden we aandacht voor de vrouw maar ook voor haar familie.

Met kleren aan naar bed

Een ander voorbeeld: een bewoonster van ons verpleeghuis wilde zich niet meer uitkleden voordat ze naar bed ging.  We kregen haar niet zover om dat te doen. Wat bleek? Vroeger was zij verloskundige en ging zij, op de avonden dat ze dienst had, altijd gekleed en wel naar bed. Werd ze dan gebeld om naar een geboorte te gaan dan verloor ze geen tijd met aankleden. We laten haar nu met kleren aan slapen. Ook zij werd rustig en had geen medicijnen meer nodig.

Niet minder gelukkig

Het is een misvatting om te denken dat het gebruik van medicijnen resulteert in meer kwaliteit van leven. Mensen van boven de 75 jaar worden meestal niet bij het testen van medicijnen ingezet, blijkt uit een promotieonderzoek van arts/klinisch farmacoloog Erna Beers van UMC Utrecht. We moeten niet vergeten dat het, voor ons, zinloze geroep om een hondje dat er niet is, niet betekent dat de persoon in kwestie daardoor minder gelukkig wordt, zo vertelde een hoogleraar mij. We hoeven ons daar geen zorgen om te maken.

Beweging is goed

Als we toch medicijnen geven leidt dat vaak tot sufheid en minder beweging. Terwijl beweging nu juist zo goed is voor ouderen. Meer beweging leidt tot een betere nachtrust. Zo slaan we twee vliegen in één klap! Onrustmedicatie en slaaptabletten zijn niet meer nodig. Het is de bewoner die centraal staat en niet de medewerkers en andere bewoners. Ook al hebben ze af en toe last van het geroep.

Aandacht is het beste medicijn

Het verminderen van de onrustmedicatie is niet eenvoudig maar moet de volle aandacht krijgen van de zorgaanbieders. Zij moeten daarbij verder durven kijken en zich niet laten beperken tot wat nu gebruikelijk is. Bij Viattence proberen we hier ook rekening mee te houden. We gebruiken in deze donkere wintermaanden bijvoorbeeld daglichtlampen. Die werken prima en de bewoners blijven daardoor overdag goed wakker. ’s Nachts slapen ze dan beter en wij hoeven geen slaapmedicatie te geven. Ook werken we met een speciaal programma waarmee we het medicijngebruik van de bewoners bijhouden. Als dat op één van onze locaties hoog blijft dan gaan we kijken waarom dat zo is. Zo houden we elkaar alert en streven we naar ons gemeenschappelijke doel: het welbevinden van de bewoner. Daarom vind ik dat aandacht het beste medicijn blijft.

meer informatie

Reageren

Auteur

NED7 Redactie

NED7 Redactie

NED7 is een (online) content community die een positieve bijdrage wil leveren om de maatschappij blijvend te veranderen als het gaat over zorg en ouderen. Een community met informatieve, relevante, realistische, positieve én bruikbare content over de zorg, gezond en vitaal ouder worden, zelfredzaamheid en saamhorigheid.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten