menu

5 tips voor langer thuis wonen

Langer thuis wonen is voor de een vanzelfsprekender dan voor de ander. Heel persoonlijk dus. Maar één ding is voor iedereen hetzelfde: er is tegenwoordig een schat aan informatie beschikbaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou. En om opweg te helpen heb ik 5 tips voor je om deze keuze makkelijker te maken.

Wat is precies thuis?

Je eigen thuis is voor ieder mens anders. Het zou een plek moeten zijn waar je je letterlijk “thuis voelt” en waar je je op je gemak voelt. Voor de een is dat een huis waar je misschien al jaren woont, voor de ander kan het een plek zijn waar je op late leeftijd nog naartoe verhuist. Neem bijvoorbeeld de grootmoeder van mijn man. Zij woonde tot haar 99ste in het huis dat zij zelf in de jaren 30 van de vorige eeuw bouwde. En daar zaten geen aangepaste drempels, WC’s of trapleuningen in! Gewoon trappen, snoeren en los liggende kleden. Mijn eigen grootouders verhuisden op hun 70ste naar een nieuwe woning ergens in de Indische buurt in Amsterdam. Gewoon een huurwoning zonder aanpassingen en ze hebben er nog 20 jaar met veel plezier gewoond. Langer thuis wonen was voor hun dus heel normaal. En natuurlijk hadden ze het een stuk makkelijk kunnen maken voor zichzelf, maar dat hebben ze niet gedaan.

Langer thuis wonen

Gelukkig is er volop informatie te vinden tegenwoordig. Dus voor die mensen die het zichzelf wel makkelijker willen maken in de toekomst, zijn ze in Overijssel een project gestart dat ‘Lang zult u wonen’ heet. Op de website van dit project is informatie te vinden hoe je makkelijk je woning aanpast voor de toekomst en waar je zoal op moet letten.

Villa Begonia

Onlangs hebben wij bij Aedes ActiZ, samen met Piet van Os en Ditty Eimers van Villa Begonia, aandacht besteed aan het in beeld brengen van verschillende bestaande en nieuwe woonvormen. Hier zijn 5 korte informatieve video’s uitgekomen met portretten van mensen die al een keuze hebben gemaakt voor zichzelf. Dus heb je inspiratie nodig of ben je gewoon geïnteresseerd in welke keuzes er zijn, dan kunnen deze verhalen, zoals die van Nora Waslander van 96 jaar, je op weg helpen.

[irp]

Informatie en campagnes

In de zogenaamde Foodvalley, de gemeenten Ede, Nijkerk, Veenendaal, Wageningen, Renswoude, Scherpenzeel en Rhenen, is de campagne Woonbewust opgezet. Op de website van de campagne staan heel veel handige tips over het verbouwen van je huis, gezond en veilig wonen en nog veel meer.

In Zevenaar is het project Aangenaam Wonen gestart, waarbij speciale woonadviseurs je helpen met adviezen. En zo is er op verschillende plekken door heel Nederland wel iets te vinden waar je informatie vandaan kunt halen. Want het mooie is dat online over de meeste projecten wel informatie is te vinden.

Woningcorporaties en professionals

Vroeger belde je de woningcorporatie voor een andere woning. En eigenlijk is dat nog steeds zo. Maar je hebt tegenwoordig ook nieuwe initiatieven zoals Woonz die het woningaanbod voor seniorenwoningen in kaart brengen. Overigens hebben de meeste corporaties tegenwoordig ook veel informatie op hun website staan én hebben ze professionals in dienst, zoals verhuismakelaars, woonadviseurs of consulenten, die je kunnen bijstaan met informatie en advies.

Beperkingen zijn geen beperking

Wees creatief met beperkingen, zoals bijvoorbeeld niet kunnen rijden. Je hebt misschien een auto maar geen rijbewijs meer. Leen je auto uit aan een ander, met alleen wel één voorwaarde: je krijgt oma er gratis bij! Dergelijke oplossingen helpen zeker om langer thuis wonen mogelijk te maken.

Reageren

Auteur

Yvonne Witter

Yvonne Witter

Yvonne Witter is adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: klantparticipatie, woonvariaties, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn en zorg en buur(t)projecten. Yvonne heeft sociologie aan de UVA en Sociale Gerontologie aan de VU gestudeerd. Sindsdien loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten.

AdvertentieGratis nieuwsbrief

Nieuwsbrief aanmelding
Bezig met versturen

Gerelateerde berichten